Editors set x-bit (sometimes)

Ronald Fischer ynnor@mm.st
Tue Dec 13 10:39:00 GMT 2016


Does anybody have an explanation for the following strange phenomenon?

When I create Ruby files (*.rb) with an, the files end up with the x-bit
set with some editors, while this does not happen with some other
editors. This is annoying, because when I use git to put the file in a
repository, and the repository is later read on Linux, the incorrect
x-bit is applied there too. The text editors where this happens, do so
consistently, as long as the file is below my Ruby HOME directory. It
does not happen, if I store the file outside my $HOME, say in c:\tmp. 

Since a few editors do not show this behaviour, one might blame the way
the editor creates the file. However, these text editors were not
written with a Cygwin environment in mind, and Windows doesn't have the
concept of an "executable bit", and it happens only if I create files
below my Cygwin Home, so I think this happens when Cygwin tries to
"infer" the x-bit from some other file properties.

I am aware that Cygwin has a policy to infer, whether the x-bit should
be set or not set. Nevertheless, this does not apply in my case:

- The files don't have a #! line
- I don't have a file association on Windows which would mark a .rb file
as being run by Ruby
- My file system is ntfs

BTW, my CYGWIN environment variable is set to just 'nodosfilewarning'.
I'm using Windows 7 and the 64-bit-version of Cygwin.

- Ronald



--
Problem reports:       http://cygwin.com/problems.html
FAQ:                   http://cygwin.com/faq/
Documentation:         http://cygwin.com/docs.html
Unsubscribe info:      http://cygwin.com/ml/#unsubscribe-simple



More information about the Cygwin mailing list