Debugging with cygwin tools

David Gangola dgangola@goldrush.com
Mon Oct 8 20:07:00 GMT 2007


Alberto Luaces <aluaces <at> udc.es> writes:

> 
> El Monday 08 October 2007 15:08:25 Greg Chicares escribió:
> > I believe the MinGW gdb repository == the Cygwin repository:
> >   http://sources.redhat.com/cgi-bin/cvsweb.cgi/src/gdb/?cvsroot=src
> >
> > However, you seek a patch that apparently hasn't been applied yet.
> > The "bugs" tracker cited above contains:
> >
> > https://sourceforge.net/tracker/?func=detail&atid=102435&aid=1500271&group_
> >id=2435 "patch uploaded under tracker iD=1764083"
> >
> > which isn't hyperlinked, but searching for "1764083" leads here:
> >
> > https://sourceforge.net/tracker/index.php?func=detail&aid=1764083&group_id=
> >2435&atid=302435
> >
> > in the "patches" tracker, which has file 'gdb.6.6.patch' attached.
> 
> Thank you very much for the explanation, Greg.
> 
> 

Many thanks to all for tracking down the patch!  Gdb does not crash with the 
patch applied.  While it still can't load that .dll, it does appear to run 
correctly in the case of a simple test.

The following messages appear when starting the target program:
...
Starting program: /cygdrive/c/Userdata/test/test.exe 9
Error: dll starting at 0x77d41000 not found.
Error: dll starting at 0x77d41000 not found.
Error: dll starting at 0x77c21000 not found.
Error while mapping shared library sections:
/cygdrive/c/WINDOWS/SysWOW64/ntdll32.dll: No such file or directory.
Symbol file not found for /cygdrive/c/WINDOWS/SysWOW64/ntdll32.dll
Loaded symbols for /cygdrive/c/WINDOWS/syswow64/kernel32.dll
Loaded symbols for /usr/bin/cygwin1.dll
Loaded symbols for /cygdrive/c/WINDOWS/syswow64/advapi32.dll
Loaded symbols for /cygdrive/c/WINDOWS/syswow64/rpcrt4.dll
Loaded symbols for /cygdrive/c/WINDOWS/syswow64/secur32.dll
...
It is looking for ntdll.dll under the name of ntdll32.dll in SysWOW64, and 
that does not exist.

Simply copying ntdll.dll to ntdll32.dll in SysWOW64 seems to make gdb "happy", 
i.e., it no longer displays the message.  Gdb seems to incorrectly "determine" 
that the name of the .dll should have "32" appended to it.  That may be 
correct for other .dlls, but not this one.

I will try to track this down further this evening.

Cheers,
Dave


--
Unsubscribe info:      http://cygwin.com/ml/#unsubscribe-simple
Problem reports:       http://cygwin.com/problems.html
Documentation:         http://cygwin.com/docs.html
FAQ:                   http://cygwin.com/faq/



More information about the Cygwin mailing list